Har du spørsmål om din byggesak eller andre spørsmål omkring byggesakprosessen? Kontakt kommunens byggesaksavdeling.
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har samlet alle byggeregler og skjemaer på nettsiden sin. Siden oppdateres ved endringer i lov eller forskrift. Der finner du også "spørsmål & svar" samt flere digitale verktøy og veivisere til prosjektering.
- Verktøy og veivisere
- Byggereglene
- Byggesaksblanketter
- Digitale søknader - lag og lever byggesøknaden på nett
- Hva kan jeg bygge uten å søke?
Oppføring av ny bolig
Søke
Skal du oppføre ny bolig på egen tomt, må du søke kommunen om tillatelse. Det betyr at tiltaket ikke kan settes i gang før tillatelse er gitt. Søknaden må utformes av et firma som har kompetanse til å gjennomføre en søknadsprosess (ansvarlig søker). Det kan for eksempel være en byggmester, entreprenør eller arkitekt. Før igangsetting må nødvendig prosjektering være gjennomført. Alle håndverkere (firmaer) må ha godkjent ansvarsrett for sine fagområder.
I særlige tilfelle kan kommunen etter søknad gi deg personlig ansvarsrett. Det betyr at du gjennomfører tiltaket selv (er selvbygger). For å være selvbygger må du sannsynliggjøre at du er i stand til å utføre det arbeidet du har søkt om å få gjøre selv (se Selvbygger).
Kriterier/vilkår
For å kunne sette i gang tiltaket må søknaden, og eventuelt søknad om dispensasjon fra vilkårene, være godkjent av kommunen. Følgende kriterier må være oppfylt:
- Nabovarsling må være foretatt
- Boligen må oppfylle alle kravene til tiltaket i plan- og bygningsloven, slik som avstand til nabo, visuell utforming og tekniske krav
- Tiltaket må ikke være i strid med kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan
Pris for tjenesten
Det betales et gebyr for saksbehandlingen. Se kommunens gebyrregulativ.
Mer informasjon
8 steg fra idé til ferdig søknad
Dette kan du bygge selv
Dette kan du bygge uten å søke
Hvor stort kan du bygge
Slik varsler du naboene
Direktoratet for byggkvalitet
Slik forstår du kommunale planer
Lover og forskrifter
Se spesielt i plan- og bygningsloven § 20-1 (Tiltak som omfattes av byggesaksbestemmelsene), kap. 21 (Krav til innhold og behandling av søknader) og kap. 29 (Krav til tiltaket).
Lover
Forvaltningsloven
Plan- og bygningsloven
Forskrifter
Skjema
Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Du må ta kontakt med et firma som kan stå ansvarlig for hele søknadsprosessen. Firmaet vil være ansvarlig søker og sender søknaden på dine vegne. Det vil fungere som et bindeledd mellom deg som tiltakshaver (byggherre), kommunen og andre ansvarlige som skal bistå med å gjennomføre tiltaket.
Skjema
Søknadsskjemaer og blanketter til byggesaker
Søknaden sendes til
Evje og Hornnes kommune
Kasernevegen 19
4735 Evje
Eller på e-post: post@e-h.kommune.no
Saksbehandling
Hvis søknaden er fullstendig og tiltaket ikke er i strid med regler og planer (se feltet Kriterier/vilkår), skal kommunen gi tillatelse innen en bestemt frist (se under). Søkeren og de som eventuelt har gjort merknader får et skriftlig vedtak. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket.
Saksbehandlingstid
En søknad om tillatelse som ikke medfører dispensasjon fra vilkårene skal avgjøres av kommunen innen tolv uker. Byggesaksgebyret skal reduseres med 25 % for hver påbegynte uke tidsfristen overskrides.
Foreligger det i tillegg ikke merknader fra naboer/gjenboere og uttalelser fra annen myndighet ikke er nødvendig, skal kommunen avgjøre saken innen 3 uker. Hvis kommunen ikke har avgjort søknaden innen fristens utløp, regnes tillatelse for gitt forutsatt at det du søker om ikke er i strid med gjeldende regler og planer.
Kommunen kan forlenge disse fristene hvis saken er særlig komplisert, krever ekstra politisk avklaring eller tillatelse/samtykke fra andre myndigheter. Hvis fristen forlenges, så skal søkeren få melding om dette så fort det blir klart at fristen ikke vil bli holdt.
Klagemulighet
Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra vedtaket er mottatt. Du velger selv om du vil at ansvarlig søker (eller for eksempel en advokat) skal fremme klagen for deg. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Selvbygger
Vanligvis er det et firma som står ansvarlig for byggesaker av en viss størrelse eller kompleksitet. Men du kan søke kommunen om å være selvbygger. Det vil si at det er du som står ansvarlig for søknad, prosjektering og utførelse, selv om du bruker fagfolk til deler av arbeidet.
Det mest vanlige er at du godkjennes som ansvarlig utførende for hele eller deler av arbeidet, mens du har hjelp av et firma til å søke og prosjektere tiltaket.
Kriterier/vilkår
Byggetiltaket kan være:
- helårsbolig
- fritidsbolig
- garasje, uthus, påbygg, tilbygg.
Bygget skal være til eget bruk. Du kan altså ikke være selvbygger på en tomannsbolig eller et rekkehus.
Du må kunne vise til at du har den rette kompetansen og kvalifikasjoner. Har du generell bygningsteknisk utdanning og praksis, så bør du kunne godkjennes. Andre forhold som kan tillegges vekt, er om du tidligere har bistått ved oppføring av byggverk eller deltatt på relevante kurs.
Mer informasjon
8 steg fra idé til ferdig søknad
Dette kan du bygge selv
Dette kan du bygge uten å søke
Hvor stort kan du bygge
Slik varsler du naboene
Direktoratet for byggkvalitet
Slik forstår du kommunale planer
Lover og forskrifter
Se Byggesaksforskriften § 6-8 Selvbygger
Lover
Forvaltningsloven
Plan- og bygningsloven
Forskrifter
Skjema
Ta kontakt med kommunen for nærmere informasjon om det å være selvbygger. Da får du også mer informasjon om hvilken kompetanse som kreves for å få godkjent ansvarsrett som søker, prosjekterende og utførende. Hvis du bare ønsker godkjennelse som ansvarlig utførende (som er det mest vanlige), må du også ta kontakt med et firma som kan stå ansvarlig for hele søknadsprosessen knyttet til selve byggetiltaket.
Søknad om ansvarsrett skal følge søknaden om tillatelse.
Søknad om tillatelse kan også deles opp. Når prosjekteringen er ferdig, søkes det da først om en rammetillatelse som avklarer rammene for tiltaket. Deretter, når ansvarlig foretak for utførelse og eventuell kontroll er bestemt, søkes det om igangsettingstillatelse. Når igangsettingstillatelsen er gitt, kan du sette i gang arbeidet. Det er naturlig at søknad om ansvarsrett i dette tilfellet følger søknaden om igangsettingstillatelse (etter at rammetillatelsen foreligger).
Vedlegg
Dokumentasjon på erfaring og kompetanse
Søknaden sendes til
Evje og Hornnes kommune
Kasernevegen 19
4735 Evje
Saksbehandling
Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan du få den ved å henvende deg til kommunen innen klagefristen for vedtaket utløper.
Saksbehandlingstid
En fullstendig søknad om tillatelse som ikke medfører dispensasjon fra vilkårene, skal avgjøres av kommunen innen tolv uker. Byggesaksgebyret skal reduseres med 25 % for hver påbegynte uke tidsfristen overskrides.
Foreligger det i tillegg ikke merknader fra naboer/gjenboere og uttalelser fra annen myndighet ikke er nødvendig, skal kommunen avgjøre saken innen tre uker. Hvis kommunen ikke har avgjort søknaden innen fristens utløp, regnes tillatelse for gitt forutsatt at det du søker om, ikke er i strid med gjeldende regler og planer.
Klagemulighet
Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Trenger du veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Byggavfall - kildesortering
Alle som skal bygge, rive eller rehabilitere bygg av en viss størrelse, skal lage en plan for hvordan avfallet skal håndteres (gjelder også tiltak som ikke er søknadspliktige etter plan- og bygningsloven). Minst 60 prosent av avfallet må kildesorteres. Målet er blant annet å hindre at miljøfarlige stoffer blir spredd, redusere mengden byggavfall og øke gjenbruk og gjenvinning.
Etter at tiltaket er fullført, skal avfallsprodusenten sende inn sluttrapport som dokumenterer hvor mye som er innlevert av de ulike avfallsfraksjonene. Etter byggesaksforskriften § 8-1 skal sluttrapport sendes inn sammen med søknad om ferdigattest.
Målgruppe
Avfallsprodusenter, det vil si tiltakshavere (byggherrer) og ansvarlig utførende foretak
Kriterier/vilkår
Kravet om avfallsplan gjelder blant annet
- nybygg over 300 kvadratmeter bruksareal
- riving/rehabilitering av bygg over 100 kvadratmeter bruksareal
Slik gjør du
Det anbefales at du benytter skjemaene for avfallsplan og sluttrapport. I forbindelse med rehabilitering og riving skal du også utarbeide en egen miljøsaneringsbeskrivelse for farlig avfall.
Avfallsplanen skal bl.a. inneholde:
- et estimat over mengder og typer byggavfall som vil oppstå i forbindelse med tiltaket
- en plan for hvordan byggavfallet skal håndteres og disponeres
Skjema
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har samlet alle byggesaksskjemaene på siden Byggesaksblanketter.
Vedlegg
Sammen med sluttrapporten skal du levere kopi av kvitteringer for avfallet som er levert.
Dette kan være:
- ordinær kvittering fra avfallsmottak
- deklarasjonsskjema for farlig avfall (det er deklarasjonsplikt ved levering av farlig avfall)
- egenerklæringsskjema (hvis du for eksempel har solgt takstein eller treverk eller brukt nedknust betong som fyllmasse eller tilsats på byggeplass)
Søknaden sendes til
Evje og Hornnes kommune
Kasernevegen 19
4735 Evje
Eller på e-post: post@e-h.kommune.no
Saksbehandling
For tiltak som både:
- krever søknad og tillatelse etter plan- og bygningsloven og
- utløser krav om avfallsplan og eventuell miljøsaneringsbeskrivelse
vil behandling av avfallsplan og miljøsaneringsbeskrivelse være knyttet opp mot byggesaksbehandlingen.
Saksbehandlingstid vil være avhengig av byggesaken og type byggetiltak.
Klagemulighet
Hvis du ikke får godkjenning, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok avslaget. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Bygge- og aktivitetsforbud langs offentlig veg - dispensasjon
Det er et allment bygge- og aktivitetsforbud på privat eiendom i et belte langs kommunal veg (byggegrenseavstand). Forbudet gjelder bygninger, men også hekker, busker, gjerder og annet som hindrer sikten. Kommunen behandler og godkjenner søknad om:
- dispensasjon fra veglovens alminnelige byggegrenser
- dispensasjon fra byggegrenser fastsatt i kommuneplanens arealdel eller i reguleringsplan (kun mindre vesentlige endringer)
- tillatelse til graving gjennom kommunal veg eller langs vegen
- tillatelse til å strekke ledning over eller langs veg
Kommunen kan pålegge å fjerne vegetasjon på privat eiendom langs kommunal veg.
Når det gjelder fylkes- og riksveier sendes Søknad om dispensasjon fra byggegrenser til Statens vegvesen.
Målgruppe
Grunneiere langs offentlig veg, entreprenører og byggebransje
Kriterier/vilkår
Byggegrenseavstanden kan være fastsatt i kommuneplanens arealdel eller i reguleringsplanen. Er området ikke regulert eller planen ikke inneholder byggegrenser, gjelder veglovens avstandsbestemmelser. Hvis søknad om dispensasjon eller tillatelse også er fremmet i en byggesøknad, behandles den i byggesaken. Reglene om avstand fra veg varierer med hva slags innretning det gjelder. Avgjørende er:
- Kravet til fri sikt og øvrige trafikksikkerhetsvurderinger
- Behovet for å reservere en romslig kanal gjennom landskapet til forskjellige vegformål
Søknaden sendes til
Evje og Hornnes kommune
Kasernevegen 19
4735 Evje
Eller på e-post: post@e-h.kommune.no
Byggetiltak på bebygd eiendom (byggemelding)
Du kan selv prosjektere og bygge det som kalles for mindre byggetiltak på eiendommen din etter at din søknad er blitt godkjent av kommunen.
Et mindre byggetiltak er:
-
et tilbygg på mindre enn 50 m2, for eksempel utvide bygningen med en terrasse, veranda eller et nytt rom. Tilbygget kan ha kjeller.
-
en frittliggende bygning på mindre enn 70 m2 som du ikke skal bo i, for eksempel en garasje eller bod. Bygget kan ha kjeller.
-
bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel, for eksempel gjøre om en kjellerbod til kjellerstue.
Kriterier/vilkår
Disse faktorene kan begrense godkjenning av søknaden selv om det er et mindre byggetiltak:
-
Avstand til vann- og avløpsledninger
-
Avstand til bilvei, gangvei eller sykkelvei
-
Avstand til trikke- eller togskinner
-
Avstand til naboeiendom
-
Flom- og skredområde
-
Sjeldne plante- og dyrearter
Slik gjør du
Du søker kommunen ved et skjema for Byggesøknad for deg som ønsker å bygge eller rive.
Dette trenger du til søknaden:
- Gårdsnummer, bruksnummer, festenummer og seksjonsnummer.
- Situasjonskart over eiendommen, enten digitalt eller på papir (bestilles hos kommunen)
- Regler som gjelder for din eiendom i
- kommuneplanens arealdel
- reguleringsplan
- områdeplan
- Tegning av bygget og av plasseringen
- Nabovarsel/kvittering for utsendt nabovarsel
Skjema
Søknadsskjemaer og blanketter til byggesakerSøknaden sendes til
Evje og Hornnes kommune
Kasernevegen 19
4735 Evje
Eller på e-post: post@e-h.kommune.no
Forhåndskonferanse
Forhåndskonferanse er en frivillig ordning der du som tiltakshaver (byggherre) og kommunen kan møtes for å avklare forutsetninger for byggetiltaket og rammene for den videre saksbehandlingen. Forhåndskonferanse kan benyttes ved alle typer tiltak etter plan- og bygningsloven. For tiltak som du selv kan søke kommunen om tillatelse til, kan du møte kommunen alene. For tiltak som krever at du engasjerer et firma til å ta seg av hele søknadsprosessen (kalt ansvarlig søker), bør du ha med deg firmaet til møtet. Kommunen har ansvar for å føre referat fra forhåndskonferansen. Referatet skal undertegnes av deg og kommunens representant ved slutten av møtet. Forhåndskonferanse skal avholdes før en eventuell søknad sendes kommunen.
Målgruppe
Alle som skal sette i gang tiltak etter plan- og bygningsloven
Kriterier/vilkår
Kommunen har plikt til å avholde forhåndskonferanse hvis du som tiltakshaver, eventuelt sammen med firmaet som står som ansvarlig søker, ønsker det. Kommunen kan også kreve at det avholdes forhåndskonferanse.
Du skal på forhånd gi kommunen de opplysningene som er nødvendig for å forberede konferansen. Dette er som regel situasjonskart, tegninger av tiltaket og eventuelt skriftlig beskrivelse av ønske om dispensasjon fra regelverket.
Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Ta kontakt med kommunen for nærmere avtale. Forhåndskonferanse skal avholdes senest to uker etter at du har bedt om det. Der eksisterende byggverk er ødelagt av brann, naturskade, ulykke eller lignende hendelse, skal forhåndskonferanse avholdes innen 5 dager.
Forurenset grunn - bygging og graving
Skal du igangsette bygge- og gravearbeider på en eiendom der det er grunn til å tro at grunnen er forurenset, har du plikt til å sørge for å få klarlagt omfanget av en eventuell forurensning. Du må leie inn en konsulent med ekspertise på grunnforurensning til å foreta undersøkelser. Der det finnes slik forurensning, skal det lages en egen tiltaksplan som redegjør for hvordan spredning av forurensning skal unngås og hvordan det skal sikres at grunnen har nødvendig miljøkvalitet etter at tiltaket er gjennomført.
Målgruppe
Grunneier eller utbygger (tiltakshaver)
Kriterier/vilkår
Det kan være grunn til å tro at grunnen er forurenset
- i områder der det tidligere har vært forurensende industrivirksomhet
- i områder som har fungert som deponier
- på branntomter
- i områder som ligger inntil forurensningsområder
- eiendommer hvor det tidligere har blitt revet eller rehabilitert bygg.
Tiltaksplanen sendes kommunen sammen med søknad etter plan- og bygningsloven der slik søknad er nødvendig.