På skolens bibliotekdør står følgende: Å lese er å tenke. Tenk litt på den.

På alle skoler jobbes det mye for å få barn til å bli gode lesere. Og de fleste blir gode lesere, men ikke alle blir glade lesere. Dette jobbes det nå kontinuerlig med på Evje barneskule. I primærhelsetjenesten snakkes det om «Rett pasient får rett behandlig til rett tid». Vi tenker «Rett leser får rett bok til rett tid». Da kan lesing bli gøy i tillegg til nyttig, og en litt mindre sterk leser kan elske å lese selv om det går litt sent.

For å få til alt dette, har vi måttet gjøre en stor jobb med skolebiblioteket vårt. Vi hadde mange gamle bøker, som jo var supre for 20-30 år siden, men de fenger lite dagens barn og unge. Litteratur er ferskvare -spesielt når barn skal lese selv. Og det fins så ufattelig mye bra, ny litteratur for barn og unge! Men bøker er dyrt, og et skolebibliotekbudsjett er jo ikke utømmelig.

Og det var da et lite mirakel traff Evje barneskule. Inn på skolen toget to av damene fra Evje og Hornnes Sanitetsforening for å være lese -og lyttevenner for alle tredjeklassingene. Wencke Skaiå og Astrid Evanger kommer på skolen hver tirsdag for å låne små lesegrupper ut av klasserommet for å boksnakke og koselese. Til dette prosjektet ble det søkt om tilskudd, og det fikk de! For skolens del betød det at vi fikk … 10 000,- blanke kroner til å kjøpe flere bøker for! No kidding! Julaften, 17. mai, nyttårsaften og cupfinalen på en gang! Lærerne snakket med elevene sine og fikk forslag til bøker eller tema de ønsket å lese om. Bibliotekansvarlig leste litteraturlister og bestilte med begge hender. Norli, med Sigrun og Solveig på vakt, hentet inn alt vi måtte begjære, og kasser på kasser med faktabøker, skjønnlitterære bøker, vitsebøker, lettlestbøker og kokebøker fant veien inn på skolebiblioteket. Lukten og lyden av nytrykte bøker og skinnet fra blanke boksider blinker og lokker elevene inn til dykking ned i den fantastiske bokverdenen. Lykke.

Tusen takk, Evje og Hornnes Sanitetsforening! Vi er målløse av takknemlighet.

Erlend Hunshamar, rektor
Laila Tjessem Våge, kontaktlærer og bibliotekansvarlig
Alle lærere og elever ved Evje barneskule

Evje og Hornnes sanitetsforening er lese- og lyttevenn med tredjeklassingene på Evje barneskule