Tjenester A-ÅVis mer
Hjemmehjelp
Generelt om tjenesten
Alternativt navn
Praktisk bistand og opplæringBeskrivelse
Du kan søke om hjemmehjelp hvis du trenger praktisk hjelp til rengjøring av egen bolig. Det er kommunen som i samarbeid med deg bestemmer hvilke tjenester som skal gis. Målet er at du skal være i stand til å bo hjemme.
Målgruppe
Kriterier/vilkår
Du har krav på bistand hvis du ikke kan dra omsorg for deg selv eller er avhengig av praktisk hjelp for å greie dagliglivets gjøremål. Du har et særlig hjelpebehov på grunn av sykdom, funksjonshemning eller av andre årsaker.
Brosjyrer, dokumenter, kart og lignende
IPLOS informasjonsbrosjyre
Egenandel hos fysioterapeut og manuellterapeut
Hjelpetilbud i kommunen
Lover og forskrifter
Dette er en lovpålagt tjeneste. Se blant annet helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2
Lover
ForvaltningslovenHelse- og omsorgstjenesteloven
Forskrifter
Forskrift om egenandel for helse- og omsorgstjenesterKvalitetsforskrift for pleie- og omsorgstjenestene
Verdighetsgarantiforskriften
Retningslinjer
Rett til egen tros- og livssynsutøvelse___
Skjema
Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Du kan kontakte kommunen for å få hjelp til å søke om hjemmehjelp, eller du kan be andre hjelpe deg hvis du har behov for det. Hvis en annen søker på vegne av deg, må vedkommende ha fullmakt.
Helsedirektoratet har gitt pålegg om å registrere alle søkere og mottakere av kommunale helse- og sosialtjenester i et nasjonalt register, kalt IPLOS. Det innebærer blant annet en funksjonsvurdering som en del av grunnlaget for eventuelle vedtak. Søker har rett til innsyn i alle sakens dokumenter etter Forvaltningslovens § 18, første ledd. Se vedlegg, brosjyre.
Skjema
Helse- og omsorgstjenester, søknadsskjemaVedlegg
Du må legge ved fullmakt hvis det er noen som søker for deg.
Søknadsfrist
Søknaden sendes til
Evje og Hornnes kommune,
v/ åpen omsorg
Kasernevegen 19
4735 Evje
Eller på e-post: post@e-h.kommune.no
Saksbehandling
Saksbehandling
Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Normalt vil vi komme på hjemmebesøk. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan du få den ved å henvende deg til kommunen innen klagefristen for vedtaket utløper.
Saksbehandlingstid
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Klagemulighet
Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Kontaktinformasjon
Kontaktpersoner
Navn: | Hege Haukom |
Tittel: | Avdelingsleder åpen omsorg |
Telefon: | 977 68 180 |
Mobil: | 977 68 180 |
Epost: | hege.haukom@e-h.kommune.no |