Mange mennesker hadde stilt opp for å få med seg både tenningen av julegata på Evje, julehotellet, fyrverkeri, kakemenn og sang fra Evje og Hornnes bygdekor - og i tillegg fikk de altså med seg utdelingen av Kulturprisen 2021 til to overraskede prisvinnere.

Ordfører Svein Arne Haugen overrekker Kulturprisen 2021 til Øyvind Olsen og Else Haugland på Dølen Hotel 12. november 2021. Evje og Hornnes bygdekor står i bakgrunnen t.v.
Else Haugland og Øyvind Olsen, innehavere på Dølen Hotel, får Kulturprisen 2021 overrekt av ordfører Svein Arne Haugen. Evje og Hornnes bygdekor står i bakgrunnen til venstre - klare for å synge for de oppmøtte. Foto: Evje og Hornnes kommune

Her er ordførerens tale: 

"Kjære alle sammen. Beklager at jeg kommer hit i dag og kræsjer festen. Dere kommer snart til å tilgi meg.
Grunnen til at jeg plutselig står her med ordførerkjedet på er at jeg vil snakke litt om kveldens vertskap. Dølen Hotel drives av Else Haugland og Øyvind Olsen, som sammen med familiens barn også driver Dølen Konsertserie. Sammen har de, i tillegg til å bidra til bygdas næringsliv, et sterkt lokalt og musikalsk engasjement. Særlig viser dette seg i form av konserter og arrangementer innen blues, folkemusikk og jazz.

Dølen Hotel arrangerer Terrassejazz hver sommer, en minifestival som både har lokale, regionale og store artister av nasjonal/internasjonal klasse som trekkplaster. De har et ønske om å bidra til at lokale barn og ungdom får en arena til å utvikle sine musikalske talenter og tilbyr gjerne samarbeid med kulturskolen, så vel som lokale kor og artister.

Dølen Hotel er i seg selv et viktig lokalhistorisk bygg og institusjon ved å være det eldste hotellet i Setesdal. Haugland og Olsen har etter sin overtakelse feiret 100 års jubileum for hotellet og vist seg å være tradisjonen bevisst.

Kulturprisen i Evje og Hornnes deles ut hvert andre år i oddetallsår. Prisen er tiltenkt en initiativrik person, eller personer, som over tid har gjort et godt arbeid for lokalsamfunnet.

Prisen ble første gang delt ut i 1991, og er siden delt ut 15 ganger. Sist prisen ble delt ut var i 2019. Den gang gikk prisen til Øystein Moi for hans unike skildringer av menneskene i lokalsamfunnet vårt. 

I nominasjonen til årets prisvinnere blir det trukket fram et godt vertskap, musikalske satsinger, en god restaurant, ofte med lokale råvarer og at hotellet etterhvert har blitt en kulturinstitusjon i bygda.

Selve kulturprisen er laget av Rune Skibsrud. Tema for denne figuren er en bergkrystall. Symbolikken ligger i at den står opp som en tann, viljesterk, hardtarbeidende, villig til å stikke seg fram, og edel som en krystall i samfunnet.

Da er det på tide å gratulere.
Gratulerer til kommunen vår. Vi er heldige som har et så tradisjonsrikt og flott hotell.
Gratulerer til hotellet med å ha fått så initiativrike og driftige eiere. Eiere som gjør hotellet til et viktig bidrag for et levende lokalsamfunn. For en bygning kan ikke få en kulturpris i vår kommune. Det er mennesker som gjør seg fortjent til det.

Gratulerer til Else Haugland og Øyvind Olsen med tildelingen av kulturprisen for Evje og Hornnes kommune 2021."

Kulturprisvinnere 2021 Else Haugland og Øyvind Olsen. Prisen ble utdelt av ordfører Svein Arne Haugen og kulturkonsulent Siri Alice Bøyum-Øvergård
Glade prisvinnere sammen med kommunens utsendte. Fra venstre: ordfører Svein Arne Haugen, prisvinnere Øyvind Olsen og Else Haugland, og kulturkonsulent Siri Alice Bøyum-Øvergård. Foto: Evje og Hornnes kommune

Evje og Hornnes kommune gratulerer så mye med velfortjent kulturpris!

 

Tidligere vinnere:

2019: Øistein Moi - kultur/fortellerstemme
2017: Olav Magne Tveitå - idrett/frivillig arbeid
2015: Odd Harald Robstad - idrett/frivillig arbeid
2013: Jon Omland - idrett/frivillig arbeid
2011: Morus - lokalrevy gjennom 20 år
2009: Trygve Johansen - Evjemoen forsvarsmuseum
2007: Reidar Kjetså - gjenåpning av Flåt gruver
2005: Geir Magne Feed - idrett/friluft
2003: Olav Arne Kleveland - bygdebok/lokalhistorie
2001: Nina Irslinger - musikk/kultur
1999: Sigbjørn Kjetså - Otrahallen
1997: Arna Kjetså - barne- og ungdomsarbeid
1995: Kristian Kvitne - Furuly
1993: Oskar Kjetså - rosemaling
1992: Sigmund Monen - museum
1991: Alf Georg Kjetså - bildesamling, museum