Smittesituasjonen

Var du innom Evje legesenter fredag 14. januar? 

Da kan du ha vært eksponert for koronasmitte. Du bes om å ta en selvtest i dag, tirsdag 18. januar, eller i morgen, onsdag 19. januar. Du bes også om å følge med på egne symptomer i ti dager fra fredag 14. januar, og ha lav terskel for å teste deg på ny - selv ved milde symptomer og uavhengig av vaksinasjonsstatus.

Hvorfor bes du om å teste deg i dag og/eller i morgen?
Når man har møtt en smittet person, ansees man å være vanlig nærkontakt. Man har da vært nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter, eller vært fysisk nær en smittet. Reglene for denne gruppen nærkontakter er ikke lenger karantene, men å ta to selvtester - en på dag 3 etter møtet med den smittede og en på dag 5. Siden mulig eksponering for smitte skjedde på fredag, er allerede de tre første dagene forbi - dag 3 var i går, mandag. Man rådes derfor til å ta test i dag, og/eller i morgen, som er dag 5. Det er viktig å følge med på egne symptomer.

--------------------------------------------------------------------------- 

Symptomer på koronasykdom:

Hvilke symptomer skal du egentlig være obs på? Les mer om det her.

Bestill selvtest:

Både vaksinerte og ikke-vaksinerte rådes til å ha lav terskel for å teste seg for korona. Slik kan du teste deg:

 • På Servicekontoret kan du bestille og hente en gratis selvtest, dersom du har koronasymptomer eller er nærkontakt til smittet: Bestill selvtest her    
 • Dersom du ønsker å bestille time for å ta en test på Evje legesenter av helsepersonell, kan du gjøre det: Bestille ordinær koronatest på legesenteret
 • Dersom du har fått positivt resultat på en selvtest, kan du registrere deg selv på nett. Smittesporingsteamet vil da ta kontakt med deg så fort de har kapasitet. 

--------------------------------------------------------------------------- 

TIRSDAG 18. JANUAR: Melding om én positiv selvtest. Den smittede er satt i isolasjon, og nærkontakter som er definert som husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære er satt i karantene eller fått veiledning om testregime, avhengig av vaksinasjonsstatus. 

Øvrige nærkontakter blir informert av den smittede selv. Det er ikke krav om karantene for øvrige nærkontakter lenger, men de anbefales å ta selvtest på dag 3 og 5 etter siste møtet med den smittede. Man må også følge med på egne symptomer i ti dager etter møtet med den smittede, og ha lav terskel for å ta ny selvtest. Uavhengig av vaksinasjonsstatus.

--------------------------------------------------------------------------- 

MANDAG 17. JANUAR: Melding om to positive selvtester. De smittede er satt i isolasjon, og nærkontakter som er definert som husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære er satt i karantene eller fått veiledning om testregime, avhengig av vaksinasjonsstatus. 

Øvrige nærkontakter blir informert av de smittede selv. Det er ikke krav om karantene for øvrige nærkontakter lenger, men de anbefales å ta test på dag 3 og 5 etter siste møtet med den smittede. Dette kan være selvtest.

--------------------------------------------------------------------------- 

SØNDAG 16. JANUAR: I løpet av helgen har vi fått melding om 2 nye positive koronatester. En av de positive testene har tilknytning til et annet smittetilfelle fra tidligere i uken. De smittede er satt i isolasjon og nærkontakter som er definert som husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære er satt i karantene eller fått veiledning om testregime, avhengig av vaksinasjonsstatus. Øvrige nærkontakter blir informert av de smittede selv.

--------------------------------------------------------------------------- 

FREDAG 14. JANUAR: Melding om en positiv selvtest i dag. Den smittede personen er folkeregistrert i annen kommune, men oppholder seg her. Nærkontakter er satt i karantene eller har fått veiledning etter gjeldende regler. Den smittede er i isolasjon. 

----------------------------------------------------------------------------

TORSDAG 13. JANUAR: I dag har det kommet melding om fire positive selvtester. De smittede er nå i isolasjon, og alle nærkontakter er satt i karantene eller fått veiledning etter gjeldende regler.

Tre av tilfellene i dag er tilknyttet samme familie. Det fjerde tilfellet er tilknyttet Evje barneskole. Foreldre til elever i den berørte klassen har fått SMS fra skolen med informasjon om at elevene kan gå på skolen som normalt, men ta selvtest på søndag 16. og torsdag 20. januar (dag 3 og 7 etter eksponert for smitte). Man må også følge med på om elevene får symptomer i ti dager fremover. Alle som får symptomer bes ta en selvtest, som vanlig. 

Endringer i nasjonale tiltak fra 14. januar

Torsdag 13. januar var det ny pressekonferanse der regjeringen informerte om endringer i de nasjonale tiltakene fremover. Det ble poengtert at "Det er fortsatt behov for nasjonale tiltak. Det forventes høye smittetall i ukene som kommer, men som samfunn tåler vi viruset bedre. Det kan derfor gjøres flere lettelser." Les mer om dette her.

Evje og Hornnes kommune vil fremheve at vi har god vaksinasjonsdekning i vår kommune, med godt over 90% vaksinerte innbyggere over 12 år. Mange er derfor godt beskyttet mot alvorlig koronasykdom. Barn under 12 år, som jo ikke har fått tillbud om vaksine, forventes ikke å bli alvorlig syke dersom de får korona.

Har du ikke tatt vaksine ennå, men nå ønsker det? Eller har du kanskje ventet med dose to eller tre? Ta kontakt med Servicekontoret.
Les mer om status for vaksinasjonsarbeidet i vår kommune her.

----------------------------------------------------------------------------

ONSDAG 12. JANUAR: Melding om to positive PCR-tester og en positiv selvtest i dag. Smittesporingsteamet har vært i kontakt med de smittede og nærkontakter. De smittede er i isolasjon og nærkontaktene er satt i karantene eller fått veiledning etter gjeldende regler.   

----------------------------------------------------------------------------

TIRSDAG 11. JANUAR: Evje og Hornnes kommune fikk melding om to smittede i går, mandag 10. januar, og tre nye smittede i dag, tirsdag 11. januar. De smittede er i isolasjon, og nærkontakter er kontaktet. 

Per tirsdag kveld er det til sammen ni personer i isolasjon i vår kommune. 25 er i karantene.

----------------------------------------------------------------------------

Var du innom treningssenteret i Otrahallen fredag 7. januar eller mellom kl. 12-14 lørdag 8. januar?
Da bes du være obs på symptomer de neste ti dagene og ha lav terskel for å ta en selvtest.  

----------------------------------------------------------------------------

SØNDAG 9. JANUAR: Melding om to nye positive selvtester i dag. I begge tilfellene er smitteveien kjent. De smittede er i isolasjon og har fått råd og veiledning fra smittesporingsteamet. Nærkontakter er kontaktet og satt i karantene eller fått veiledning etter gjeldende regler. 

Det er per søndag kveld åtte koronasmittede personer i isolasjon i Evje og Hornnes kommune.

----------------------------------------------------------------------------

LØRDAG 8. JANUAR: I dag har vi fått melding fra sykehuset om én positiv PCR-test. Personen var allerede i karantene etter å ha vært nærkontakt til en smittet person tidligere i uka. 

Den smittede er nå i isolasjon, og har fått råd og veiledning av smittesporingsteamet. Alle nærkontakter er også kontaktet og satt i karantene eller fått veiledning etter gjeldende regler.

Evje og Hornnes kommune har nå hatt 100 smittetilfeller siden koronapandemien startet. Så langt i januar 2022 har vi hatt 15 smittetilfeller.

----------------------------------------------------------------------------

Dette kan du gjøre for å forhindre smitte

Ved å følge grunnleggende smitteverntiltak kan du stoppe spredning av koronasmitte.

Dette er viktig å passe på: 

 • Vask hendene ofte - vis god hoste- og håndhygiene
 • Hold deg hjemme om du er syk (selv med milde symptomer)
 • Har du symptomer på covid-19 bør du teste deg
 • Benytt deg av tilbudet om å ta koronavaksine

Les mer om hvordan du kan forebygge smitte på Folkehelseinstituttets nettsider.

Er du smittet og i isolasjon?

Du skal i isolasjon dersom du har fått påvist covid-19.

For deg i hjemmeisolasjon gjelder:

 • Du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut, men du kan være i egen hage eller på egen balkong/veranda/terrasse.
 • Andre må hjelpe deg med nødvendige ærend.
 • Du skal helst holde minst to meters avstand til de du bor sammen med.
 • Du bør ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle.
 • Du må være nøye med hånd- og hostehygiene for å unngå å smitte andre i husstanden.
 • Gjennomfør hyppig rengjøring av hjemmet, spesielt de stedene som dere ofte tar på.

De med bekreftet koronasmitte får råd og veiledning av kommunens smittesporingsteam.

Les mer om hva det vil si å være i isolasjon her: Til deg som er pålagt isolering - FHI

Mer informasjon

På Folkehelseinstituttets temaside om korona finner du svar på blant annet spørsmål vedrørende symptomer, testing og mye mer.

Her finner du nasjonal informasjon om korona

Myndighetene ber alle som bor i Norge om å lese viktig informasjon og råd om koronavirus på: 

Rådene kan forandre seg. Informasjonen er tilgjengelig på norsk og engelsk.

Dersom du har problemer med å forstå informasjonen, oppfordrer vi deg til å be noen du kjenner om hjelp.

Om koronatelefonen i Evje og Hornnes

Koronatelefonen i Evje og Hornnes er midlertidig stengt fra mandag 2. november 2020. Den vil bli åpnet igjen ved behov.

Det finnes også en nasjonal informasjonstelefon om korona: tlf. 815 55 015

Slik har Evje og Hornnes jobbet under smitteutbrudd tidligere

Pressekontakt

Kontaktperson for media:
Svein Arne Haugen,
ordfører i Evje og Hornnes kommune

Telefon: 922 21 956
E-post: svein.arne.haugen@e-h.kommune.no