Mari og Sigmund Olav utenfor Evjehallen_151221_red.jpg
Vaksinasjonskoordinator Mari Haugen Abusland og enhetsleder for helse og familie, Sigmund Olav Syrtveit, jobber nå med å kunne ta imot over 600 innbyggere i Evjehallen førstkommende tirsdag. Det blir altså ikke på Evjeheimen, slik det har vært før, denne gangen. Foto: Evje og Hornnes kommune

Siden regjeringen nå har besluttet, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet, at de over 45 år som fikk 2. dose for mer enn 4,5 måneder siden, skal tilbys en oppfriskningsdose, kan nå Evje og Hornnes kommune kalle inn rekordmange innbyggere allerede førstkommende tirsdag.

- Dette er vi veldige glade for å kunne gjøre, sier vaksinasjonskoordinator Mari Haugen Abusland, og fortsetter:

- Det betyr at en relativt stor del av våre innbyggere får en bedre beskyttelse mot alvorlig koronasykdom raskere. Oppfriskningsdosen, også kalt boosterdose, gis for å friske opp beskyttelsen for de som har fått to doser. Beskyttelsen avtar over tid, slik at ved en dose til, økes antistoffene mot koronaviruset. Studier viser at oppfriskningsdosen gjenoppretter beskyttelsen mot å bli alvorlig syk på samme nivå som etter andre dose. Nå er det bare så utrolig viktig at folk stiller opp for å få denne vaksinen. Vi står klare til å ta de imot.

Hun understreker at det er viktig at man stiller opp presis til sitt klokkeslett – ikke før og ikke etter. Dette for å få en bra flyt og hindre opphoping og kø i lokalet eller utenfor. Alle må holde minst en meter avstand, og må sprite hender og ha på munnbind. Det er også viktig at alle tar med ferdig utfylt egenerklæringsskjema. Dette finner man blant annet på kommunens hjemmeside.

God oppslutning blant innbyggerne

Evje og Hornnes har siden kommunene startet med koronavaksinering i desember 2020, vært i tet i Agder, og i Norge, på satte doser i forhold til innbyggertall. Det er vi fremdeles, denne gang med tanke på 3. dose.

- Ifølge FHI sin statistikk har det blitt satt 944 3. doser med koronavaksine til innbyggere i Evje og Hornnes til nå. Vi ligger dermed fremst i Agder, om man tenker i forhold til innbyggertall, sier enhetsleder for helse og familie, Sigmund Olav Syrtveit, og fortsetter:

- Dette viser en enorm samarbeidsvilje hos innbyggerne våre, som vi er så takknemlig for. Folk hiver seg rundt på kort varsel, bytter andre avtaler og stiller opp. Både innbyggere som skal få vaksine, og frivillige og ansatte som hjelper til med å gjennomføre vaksinasjonsdagene - gang etter gang. Nå har vi holdt på over relativt lang tid, og likevel stiller folk opp. Det er en av grunnene til at dette har gått så bra.

Sender ut innkallinger denne uka

Over de neste dagene jobber Servicekontoret med å sende ut sms-innkallinger til over 600 innbyggere. I tillegg til utlevering av koronaselvtester, smittesporing og ellers andre henvendelser om kommunens tjenester, kommer altså henvendelser om koronavaksiner og eventuelle endringer av timer.  

- Vi ber om at alle prioriterer å komme til den timen de får tildelt, og ikke ringer for å endre, med mindre det er absolutt helt nødvendig. Servicekontoret opplever nå en betydelig pågang fra innbyggere, og ønsker å gi best mulig service til alle, sier leder for serviceavdelingen, Astrid L. Andersen.

Hun påpeker videre at dersom man ennå ikke har fått tatt koronavaksine, men ønsker det, må man ikke nøle med å ta kontakt.

- Da setter vi opp time til deg ved neste mulige vaksinasjonsdag.

Alle prioriterte får innkalling

Nå er vi altså i gang med 3. runde. Vi har nok doser til å kunne tilby alle som inngår i de prioriterte gruppene vaksine så fort de er innenfor rett intervall. Er man over 45 år, men ikke har fått innkalling ennå, får man innkalling når man har rett intervall.

Har man derimot fått de to første dosene i en annen kommune, er man ikke på Evje og Hornnes sine lister. Man må da ringe Servicekontoret for å gi beskjed. Telefonnummeret dit er 379 32 300.

Mer om koronavaksinering